18 Haziran 2011 Cumartesi

Reform gelmezse Ankara BM kararını destekleyecek


Suriye'de akan kanın durması için Şam yönetimine, başta çok partili sisteme geçiş dahil olmak üzere acil olarak siyasÎ reform yapılması telkininde bulunan Ankara, gerekli adımların atılması için 3-5 günlük bekleme sürecinde. Şam'dan beklenen reformlar gelmezse Ankara, Birleşmiş Milletler'in (BM) alacağı kararlara destek verecek. İlk seçenek kınama.

Suriye lideri Beşşar Esed'in özel temsilcisine "Artık reformdan başka seçeneğiniz kalmadı. Bu son şansınız." mesajı veren Ankara önümüzdeki günlerdeki ihtimalleri masaya yatırdı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Ortadoğu ülkeleri ve Batılı başkentlerdeki 27 büyükelçi dün 12 saat süren bir zirve gerçekleştirdi. Gece 3'te sona eren zirvede Ankara muhtemel adımlarını tartıştı. Zaman'ın edindiği bilgiye göre Türkiye "3-5 günlük bekleme sürecine" girdi. Suriye'den beklenen reformlar gelmezse Ankara, Birleşmiş Milletler'in (BM) alacağı kararlara destek verecek. BM kararlarının kademeli olarak çıkması bekleniyor. İlk seçenek kınama. Fransa ve Almanya ise daha sert yaptırım istiyor. İki ülkenin lideri dün buluşarak yaptırımların Suriye şirketleri ve bankalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda uzlaştı.
Ankara'nın reformdan kastı "çok partili sisteme geçişi sağlayacak bir yolun açılması". Bir yetkili Zaman'a "3-5 gün bekleyeceğiz. Tavsiyelerimizi detaylı şekilde anlatmıştık; yazılı neler yapılabileceğini madde madde gösteren bir yazılı rapor da yollamıştık. Suriye artık karar aşamasında. Beklenen reformlar gerçekleşmezse BM kademeli olarak kararlar alacak. Biz de buna destek vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu. Yetkili, Türkiye'nin dost ve kardeş ülke olarak tüm tavsiyelerin iyi niyetli olarak ilettiğini vurgulayarak "Artık karar onların." dedi.
ŞAM'DAN HEMEN REFORM SÖZÜ GELDİ
Ankara'da iki gün temaslarda bulunan Türkmani ülkesinde yaptığı açıklamada hemen reform sözü verdi. Suriyeli yetkili Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti "İki ülke arasında güveni yeniden sağladı." şeklinde değerlendirdi. Korgeneral Türkmani, reform sürecinin her yönüyle yakın bir süre içinde uygulamaya geçeceğini belirterek bu reformların mevcut süreç içinde Suriye'nin geleceğini yapılandırmanın yanı sıra Suriye halkının taleplerini karşılayacağını söyledi. Yönetimin başlattığı reform sürecinin sadece ekonomik, sosyal ve siyasal yönü olmadığını ifade eden Hasan Türkmani, kapsamlı reform sürecinde çok partili sistem, seçim kanunları, basın ve daha birçok alanı kapsadığını anlattı. Türkmani, "Reform sürecinde Türkiye, Suriye'ye yardımcı oluyor." diye ekledi. Kaynaklar ise artık sözlerin bir anlamı olmadığını, "somut adımların 3-5 gün içinde atılması gerektiğini" kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder