18 Haziran 2011 Cumartesi

Yemen'de Salih bilmecesi


Tedavi için Suudi Arabistan'a giden Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevine dönüp dönmeyeceği konusundaki belirsizlik devam ediyor.

Dün sabah saatlerinde adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Suudi yetkili, 3 Haziran'da Yemen'de Devlet Başkanlığı Sarayı'na düzenlenen saldırıda yaralanan Salih'in (69) ülkesine dönmeyeceğini söyledi. Yetkili, Yemen liderinin Suudi Arabistan'dan ayrılabileceğini ancak nerede ikamet edeceğinin belli olmadığını ifade etti. Fakat bu açıklamadan kısa süre sonra Yemen Enformasyon Bakan Yardımcısı Abdu Eccenadi, Salih'in gelecek günlerde ülkesine döneceğini bildirdi. Eccenadi, belli bir gün vermezken, "Devlet başkanının sağlığı giderek düzeliyor." demekle yetindi.
Salih'in sağlık durumu ile ilgili çelişkili açıklamalar gelirken, Yemen'de cuma namazında toplanan yaklaşık 100 bin kişi, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e 'Suudi Arabistan'dan geri dönme' çağrısında bulundu. Muhalif göstericilerin katılımında önceki haftalara göre azalma gözlenirken, yapılan uzun ve siyasi içerikli hutbede, ülkenin içine düştüğü ekonomik krizlerin yanı sıra 32 yıllık Salih yönetiminin yanlışlarına değinildi. Hutbede, devrim için aylardır oturma eylemleri yapan Yemen gençliğine seslenilirken, gelinen durumun bir başarı olduğu ve bundan sonrası için aynı mücadelenin gösterilmesi gerektiği dile getirildi.
Bu arada başkanlığa vekalet eden Abdrabbu Mansur Hadi ile muhalefet arasındaki yönetimin devri pazarlıklarının 3. haftasına girildi. Gençlik Devrimi sözcüleri, Hadi'nin, geçiş sürecine yapıcı katkılar vermeye hazır olduğunun farkında olduklarını fakat ekonomik sorunların öncelik taşıdığını söyledi. Sözcülerden Remzi el Sanavi, muhalefet olarak her zaman yapıcı ve barışçıl bir tavır sergilediklerini ve Salih sonrası Hadi'nin üzerinde oluşan baskının farkında olduklarını aktardı. Sanavi, "Biz eylemlerimize devam edeceğiz ve geçici hükümet kurulmasının akabinde yapılacak seçimlerin takipçisi olacağız. Tüm bu süreçte Hadi'ye düşen belli başlı görevler var ama onun öncelikle akaryakıt kıtlığı, elektrik kesintileri ve gıda karaborsası konusundaki sorumluluklarının da farkındayız. Bu problemlerin çözümüne kadar aceleci davranmayacağız.'' dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder