Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz'ki Kıbrıs adasının kuzeyinde kurulu devlet. KKTC 1983 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan devletin başkenti Lefkoşa'dır. Resmi dili Türkçe olan ülkenin nüfusu yaklaşık 210.000 kişidir. Para birimi Yeni Türk Lirası'dır.

Tarih

Eski çağlar

İlk insan izlerine Lefkoşa - Limasol yolu üzerinde Sirokitya(Chirokitia) da ve Yeşilırmak civarında rastlanmıştır.Bunlar cilalı taş (neolotik 5800-2600) çağını yaşayan insanlardı. Kıbrıs'ın ilk otokton halkının Asyadan geldiği yapılan kazılardan anlaşılmaktadır.Ortaya çıkarılan evlerin de kuzey mezopotamyadaki evlere benzemesi Kıbrıs'ın bir taraftan Anadolu diğer taraftan mezopotamya ile temasta bulunduğunu ayni uygarlık çağını yaşadıklarını göstermektedir. (M.Ö. 5500) Adada bol bakır bulunması nedeni ile Kalkolitik devir 9500'den itibaren başlamıştır. Madenin işletilmesi adanın Suriye ve Mısır ile Doğu Akdenizin ticaret yolları üzerinde bulunması sık ormanlarla kaplı ve mutedil bir iklime sahip olması komşu ülkelerde bulunan kuvettli devletlerin daima dikkatini çekmiştir.

Osmanlılar dönemi

16. yüzyıl başlarında Yavuz Sultan Selim Venediklilerle yaptığı anlaşmada Mısır'a ödediği vergiyi Osmanlıya ödemeye başladı. Daha sonra tahta çıkan Kanuni Sultan Süleyman Kıbrıs'ı da içine alan bir plan ile Akdeniz'e hakim olmak istiyordu. Böylece 1 Temmuz 1570'de Limasol'a çıkartma yapıldı ve 1 Ağustos 1571'de Magosa'nın teslim olmasıyla adaOsmanlılar tarafından fethedildi. Fetih sırasında sefer seraskeri Lala Mustafa Paşa donanma komutanı Piyale Paşa tayin edildi 1878 na kadar 307 yıl ada Türk hakimiyetinde kaldı

İngiliz İdaresi

Ada 1878  ile geçici olarak İngilizlerin idaresine geçtive Osmanlıların Birinci Dünya Savaşına Almanyayanında girip yenilmesiyle İngiltere Kıbrıs'ı fiilen ilhak etti. Bu dönemde Yunanistan'ın desteği ile Kıbrıs Rumları isyan ederek Kıbrıs'ı Yunanistan'a ilhak etmek istediler. İlk önce İngilizlere karşı gerçekleşen isyan Türklere karsı da yönlenmeye başladı.ve birçok insanın ölümüne sebeb oldu.

KKTC'nin Kuruluşu

Londra ve Zürih'de yapılan anlaşma ile 16 Ağustos 1960 da cumhuriyet kuruldu Makarios cumhurbaşkanı Dr. Fazıl Küçük'de cumhurbaşkan yardımcısı seçildi.Fakat 1967'deMakarios Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasını 13. maddesini tek taraflı olarak değiştirme kararı aldı ve Türkleri terketme planı hazırlamaya başladı. 1964'de Barış Gücü adaya elattı. 15 Temmuz 1974'de EOKA'cı Nikos Sampson darbe yaptı. 20 Temmuz 1974'de Türkiye Cumhuriyeti Garanti anlaşmasının 4. maddesine dayalı olarak adaya müdahalede bulundu ve 1975'de Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edildi. 

Coğrafya

Kıbrıs Adası Sicilya ve Sardunya'dan sonra Akdeniz'in üçüncü büyük adasıdır.Adanın toplam yüzölçümü 9282 km2'dir. 30 .20' ve 34 . 55' doğu boylam daireleri arasındadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yüzölçümü 3355 km 2'dir.

İklim

Adada, Akdeniz iklimi hakimdir. Yazlar uzun ve kurak kışlar kısa ve yağışlıdır. Tipik Akdeniz iklimlerinde görülen yağış ortalamasının altındadır. Nadiren Girne sıra dağlarına kısa sürede eriyen kar düşmektedir.

Ulaşım

Havayolu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine hava yoluyla ulaşım Türk Hava Yolları(THY), Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY), İstanbul Hava Yolları(İHY) uçakları ile yapılmaktadır. Ayrıca Avrupa'nın çok sayıda kentlerinden uçak seferleri de Türkiye üzerinden bağlantılı olarak yapılmaktadır. Büyük tur operatörleri tarafından KKTC turizmine katkıda bulunmak amacıyla charter seferler de düzenlenmektedir. KKTC'nin Ercan ve Geçitkale isminde iki devlet havaalanı vardır. Yıl boyunca ,yolcu ve uçaklara Ercan Havaalanı hizmet vermektedir. Bu havaalanı bakım ve onarıma alındığında Geçitkale Havaaalanı yolculara hizmet vermek üzere devreye girmektedir.Ercan Devlet Havaalanının Başkent Lefkoşa'ya mesafesi 24 km'dir. Uçak seferi yaz- kış olmak üzere iki defa değişiklik göstermektedir.

Denizyolu

Deniz yolu Türkiye ile KKTC arasında Mersin, Taşucu ve Alanya ile Gazimağusa ile Girne şehirleri arasında yapılmaktadır. Ulşım, süratli feribotlar ve deniz otobüsleri hizmet vermektedir.

İç ulaşım

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Hava ve deniz limanlarında devamlı ilgili şirketlerin servis araçları ve taksi seferleri mevcuttur. Ayrıca şehirlerarası düzenli otobüs ve taksi, dolmuş seferleri yapılmaktadır. Yine büyük şehirlerde kiralık araç (rent a car) acentaları ile taksi yazahaneleri turistlerin hizmetindedir.